• Dialektus Fesztivál 2002
  • Dialektus Fesztivál 2004
  • Dialektus Fesztivál 2007
  • Dialektus Fesztivál 2008
  • Dialektus Fesztivál 2009

2010

 

Állandó támogatók

  • Nemzeti Kulturális Alapprogram
  • Magyar Mozgókép Közalapítvány
  • Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM)
  • Ferencvárosi Önkormányzat

Dialëktus Fesztivál 2010

Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztivál

Budapest, 2010. június 23-29.

 

Köszönjük a film-nevezéseket!

Idén a Dialektusra 25 európai országból összesen 191 film érkezett, az előzsűri munkája hamarosan lezárul.

 

 

Jelentkezés a Doku-kritikusi Workshopra

 

 Kedves ifjú kritikusok!

 

A Dialektus Filmfesztivál csapata 2009-ben szervezett először doku-kritikusi workshopot fiatal filmeseknek, kritikusoknak, a dokukemtumfilm iránt érdeklő filmbarátoknak. A rendezvény sikere nyomán a workshopot a következő, 2010-es fesztivál programjába is beillesztettük.

 

A workshop munkája során a résztvevők feltárják dokumentumfilmekről való beszéd, a dokumentumfilm-kritika sajátos szempontjait. A rövid, ám intenzív kurzus során a dokumentumfilmekkel kapcsolatos legfontosabb elméleti kérdések és társadalmi problémák áttekintése mellett egyéni írásgyakorlatra is sor kerül. A résztvevők több forrásból (a workshop vezetőitől és a közös munka során a társaiktól is) visszajelzést kapnak saját írásaikra. A workshop résztvevőinek rövid kritikái egyrészt a fesztivál honlapján és kiadványaiban lesznek elérhetőek, másrészt arra törekszünk, hogy a legjobb szövegek hazai filmes orgánumokban is megjelenhessenek. A közös munka általánosabb célja, hogy az Európában egyre erősödő dokumentumfilmes vonulatok mellé segítsük fölsorakoztatni a műfaj iránt elkötelezett, a formanyelvi, fogalmi, történeti sajátosságokat értő elméleti szakembergárdát.

 

A 8-10 fő részvételével induló workshopra e-mailben (info@dialektusfesztival.hu) várjuk a jelentkezéseket 2010. április 30-ig! A jelentkezés feltétele egy általatok írt dokumentumfilm-kritika (3-5000 karakter terjedelemben), illetve a szakmai önéletrajzot elküldése. A jelentkezők május 15-ig kapnak értesítést a képzésre való bejutásukról.

 

Akinek nincs még az itt megadott feltételeknek megfelelő kész cikke, azt bátorítjuk, hogy írjon recenziót az Idegenek a kertemben gyűjtemény-ben szereplő, a migrációs témájú európai dokumentumfilmek valamelyikéről. Megtekintő DVD-t biztosítunk.

 

A workshop napjára, és az azt megelőző napra alapítványunk ingyenes fesztiválakkraditációt és, amennyiben szükséges, szállást biztosít. A workshop vezetője Varga Balázs és Blaskó Ágnes.

 

Várjuk a jelentkezéseteket!

 

Filmek nevezése

Lezárult!

 

Ingyenes nevezési határidő: 2009. szeptember 25.
Póthatáridő: 2009. október 9.

 

 

 

Letölthető Dokumentumok